Фондация Българска Памет и нейният председател д-р Милен Врабевски организираха

...
 Фондация Българска Памет и нейният председател д-р Милен Врабевски организираха
Коментари Харесай

Родни кардиолози преглеждат безплатно в райони с българско население в Албания

 

Фондация Българска Памет и нейният ръководител доктор Милен Врабевски проведоха и финансираха безвъзмездни кардиологични прегледи в обл. Мала Преспа, Албания, където доминират поданици с български корени.

 

Инициативата цели да способства за подобряването на качеството на живот на локалните поданици и да им обезпечи достъп до висококачествени и профилирани медицински услуги, каквито в региона липсват.

 

Прегледите се реализират под управлението на световнопризнатия български кардиолог проф. доктор Иво Петров, дмн и неговия екип от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, които дойдоха в Албания дружно със своя изпълнителен шеф Андрей Марков и единствената по рода си в България мобилна лаборатория с най-модерната инсталация за кардио-пулмонални проучвания в България.

 

“За нас е чест, че можем да бъдем в интерес на сънародниците ни от региона на Мала Преспа. Щастливи сме, че локални ни посрещнаха изключитлено топло и с голяма признателност. Надявам се, че сме им от изгода ”, показа проф. Д-р Иво Петров.

 

Медицинското заведение в с. Пустец обслужва над 2000 души, само че на тяхно разположение има единствено двама общопрактикуващи лекари и локалните нямат достъп до профилирани експерти и инсталация.

 

„ Благодарен съм на Фондация Българска Памет, че се грижат за здравето на българщината в Албания. Когато разбрахме за визитата на българските лекари, всички бяхме доста щастливи и с огромна вяра идваме на прегледите, сподели  68-годишният Димитри Никола от с. Връбник.

 

Инициативата бе подкрепена от вицепремиера Мария Габриел и Министерството на външните работи, които осигуриха превозването на делегацията с военния аероплан Спартан и логистична помощ на терен.

 

“Благодаря на госпожа Габриел и Министерство на външните работи за съдействието и най-много на Сити Клиник и проф. Иво Петров, които откликнаха на нашата концепция и благодарение на които успяхме да изпълним профилактичните кардиологични прегледи. Това не е първата благотворителна самодейност, която вършим за хората в района, няма и да е последната ”, показа доктор Милен Врабевски, главен уредник на мероприятието.

 

Вече повече от 16 години доктор Врабевски провежда и финансира просветителни семинари, които да събират младежите от България, Албания, Украйна, Молдова, Северна Македония и Сърбия на едно място, предоставяйки им достъп до кариерно развиване и професионална ориентировка в България, семинарни и други занятия с директни изгоди за тях във високотехнологичния 21 в. Обученията включват роботика, кибернетика, програмиране и други

 

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет имат основна заслуга за инициирането и организацията на целия развой по признаването българското малцинство в Албания през 2017 година – нещо, което коренното българско население в страната чака от 1934 година

 

През юли 2020 година доктор Врабевски и Фондация Българска Памет подаряват на Община Пустец пожарна кола, кола за спешна помощ и високопроходим автомобил за обществен патронаж, с които до оня миг албанската община не разполага.

 

През същата година, още веднъж с финансиране на доктор Врабевски, бе ремонтиран водопровода в с. Туминец, с помощта на което бе възобновено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Преспа.

 

Благотворителните действия на Фондация Българска Памет в Албания не престават с обзавеждането и оборудването на учебна библиотека, учителска стая и съвременен компютърен кабинет в учебното заведение в Пустец. В момента в него се образоват деца от деветте села на общината.

 

След сигнализирането от страна на доктор Врабевски и Фондация Българска Памет за неналичието на асфалтиран път сред с. Връбник и гр. Билища, през 2021 година България отпуска бюджет за реконструиране на пътя, свързващ двете обитаеми места.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР